Aldığımız sık sorulan soruların hızlı yanıtları için SSS bölümümüze bakın.
Başka sorunuz varsa yazın.
- Temiz Enerji Ne Demektir?
-
Temiz enerji, kendini sınırsız tekrarlayabilen yenilenebilir ve hammadde bağımlısı olmayan enerji olarak özetlenebilir. Türkiye güneş bakımından oldukça zengin bir ülkedir ve bu zenginliği boşa harcama lüksüne sahip olmayan yurdumuz için tükenmeyen bir kaynak olan güneş, önümüzdeki yılların temel ısıl enerji ve elektrik kaynağı olmaya adaydır.
- Güneşten Nasıl Elektrik Elde Edilebilir?
-
Güneş panelleri güneş kolektörlerinden farklı olarak sıcak su değil, elektrik enerjisi üretirler. Panel yüzeyine gelen güneş ışığı, panellerin yapıldığı özel yarı iletken malzeme sayesinde elektrik enerjisine dönüştürmesini sağlar.
- Solar Enerjinin Avantajları Nelerdir?
-
Solar enerji üretmek ve kullanmak için gerekli cihazları elde ettikten sonra güneş bizlere sınırsız enerji verir. Yıllarca faydalanabileceğimiz bir kaynaktır. Solar enerji devamlı ihtiyaç duyduğumuz diğer enerji kaynaklarına olan bağımlılığımızı azaltır. Ayrıca güneş enerjisi temiz ve yenilenebilir bir enerji olduğu için doğayı korur.
- On Grid Sistem Nerelerde Kullanılır?
-
Şebekeyle bağlantılı (On Grid) solar sistemler; solar paneller tarafından tutulan elektriği depolamadan üretildiği yerde satılması veya tüketilmesi prensibine dayalı olarak çalışmaktadır. Bu tür solar sistemler evsel kulanım veya yüksek güçte santral sistemlerinde kullanılır. Amaç çatımızda ürettiğimiz elektrik ile hem faturalarımızı sıfırlamak hem de fazla üretilen elektrik ile küçükte olsa bir kazanç sağlamaktır.
- Bulunduğum Yerde Şebeke Elektriği Var Ama Ben Yine De Temiz Enerji Sistemi Kurmak İstiyorum, Yasal Olarak Bir Sakıncası Var Mı?
-
Şebeke elektriği olan yerlerde güneş enerjisi kullanımıyla ilgili yasal bir sakınca yoktur. Belediyeden veya başka bir kurumdan herhangi bir izin belgesi almanıza da gerek yoktur. Fakat bu bölgelerde sistemin kendini geri ödeme süresi uzun olabileceğinden dolayı teoride mümkün olmasına rağmen pratikte uygulama yapılamayabilir.
- Ne Kadar Büyüklükte Bir Sisteme İhtiyacım Olduğunu Nasıl Belirleyebilirim?
-
Ne kadar büyüklükte bir sistem kurmanız gerektiğine dair bir fikir edinebilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz, ön görüşme sonrası keşif ile fizibilite raporu hazırlarız; bu raporda kurulacak sistemin gücü, hangi elemanlardan oluştuğu, ne kadar üretim yaptığı, bu üretim değerleri ile hangi elektrikli cihazları hangi sürelerde çalıştırabileceğiniz ve fiyat bilgisi bulunur. Bulunduğunuz bölge, şehir ile lokal çevre şartları da ilk yatırım maliyetini etkileyen koşullar arasındadır.
- Güneş Enerji Sistemleri Nelerden Oluşur ve Tüm Bu Cihazları Sizden Temin Edebilir Miyiz?
-
Güneş Enerji Sistem birimleri:
- Güneş panelleri (Güneşten gelen ışınları enerjiye dönüştürmek için)
- İnverter (doğru akımı alternatif akıma çevirmek için)
- Çift yönlü elektrik sayacı (On Grid sistemlerde şebekeden enerji çekme ve şebekeye enerji satmak için)
- Akü (Off Grid sistemlerde üretilen enerjiyi depolayabilmek için)
- Şarj kontrol cihazı (akülerin şarj seviyesini ayarlayabilmek için)
- Ürettiğim Elektriği Devlete Ya Da Başka Bir Kuruma Satabilir Miyim?
-
Üretilen fazla enerjiyi şebekeye satmaya yarayan çift yönlü sayaç sistemi ülkemizde uygulanmaktadır. Bu sistem ürettiğiniz elektriği akülerde depolamaya gerek kalmadan şebekeye satıp kullanacağınız elektriği de yine şebekeden satın almanız prensibine dayanır. Bu sayede akü ve şarj kontrol masrafı ortadan kalkmakta ve temiz enerji sistemlerinin şebeke elektriği bulunan yerlerde de uygulanmasına olanak sağlanmaktadır. Çift yönlü sayaç sistemlerinde eğer üretiminiz tüketiminizden fazla ise fatura ödememenin yanı sıra ürettiğiniz enerjiden gelir elde etmeniz de mümkündür.
- On Grid İle Off Grid Arasındaki Fark Nedir?
-
- On Grid sistemler şebekeye bağlı sistemlerdir. Yani evinize On Grid güneş enerji sistemi kurduğunuzda şebekeye bağlı olmanız gerekir. Off Grid sistemler ise şebeke bağımsız sistemlerdir. Şebekenin bulunmadığı bölgelerde akü ve şarj kontrol sistemlerini entegre eden şebeke bağımsız bir sistemdir. Her iki sistem de güneş enerjisinden elektrik elde edilir; birinde şebekeye bağlı kalınız diğerinde bağımsız olunur.
- On Grid sisteminin faydalarından biri günün sonundaki faturaya yansıyan elektrik bedelidir. Evin çatısına ya da cephelerine kurulan güneş panelleri, şebekeden elektrik kullanımını minimuma indirir ve bu sayede elektrik faturası büyük ölçüde azalır. Şebekeye bağlı olan On Grid sistem de elektrikte tasarruf sağlamaya yardımcı olur.
- Güneş Enerjisi Yatırım Süreçleri Nelerdir?
-
Ön Görüşme: İletişim kanallarımız üzerinden ekibimize ulaşarak güneş enerjisi çözümlerimiz hakkında bilgi alabilir, öne görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.
Keşif: GES Projenizin yer alacağı bölgenin ne kadar güneş ışığı aldığı, enerji tüketim miktarı, çatı veya arazinizin güneş panelleri kurulumuna elverişli olup olmadığı incelenir.
Fizibilite Raporu Hazırlanması: Bu sayede uygun yer seçimi, toplam yatırım miktarı, uygun malzeme seçimi, yatırım geri ödeme süresi, yatırımın karlılığı, yatırımın riskleri gibi tüm hususlar detaylı bir şekilde araştırılarak doğru bir yatırım kararı alınır.
Teklif: Keşif aşamasında gerekli olan ön koşullar, güneş enerji santrali kurulumuna elverişliyse size özel bir çözümler, projelendirme ve projenin performansı referans alınarak bir sözleşme hazırlanır.
Çağrı mektubu başvurusu: Güneş Enerji Santrali yatırımına karar veren gerçek ya da tüzel kişilerin bağlı bulundukları Elektrik Dağıtım Kuruluşundan (EDAŞ) Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubunu almaları gerekmektedir. Buradaki amaç başvurulan Güneş Enerjisi Santrali kurulumunun yönetmelikte belirtilen kriterlere, kurulum yapılmak istenen alanın teknik şartlara uygun olup olmadığını teyit etmektir.
Kurulum: Tüm aşamalar dâhil, santralinizi 5 ila 6 ay gibi kısa bir sürede işletime hazır hale getirilir.
Teslim ve üretime alma: Proje teslim edildikten sonra 2 yıl boyunca bakım ve onarımı firmamız tarafından üstlenilerek size herhangi bir ek maliyet yansıtılmamaktadır. - Güneş Enerjisi Yatırım Süreçleri Nelerdir?
-
- On Grid sistemler şebekeye bağlı sistemlerdir. Yani evinize On Grid güneş enerji sistemi kurduğunuzda şebekeye bağlı olmanız gerekir. Off Grid sistemler ise şebeke bağımsız sistemlerdir. Şebekenin bulunmadığı bölgelerde akü ve şarj kontrol sistemlerini entegre eden şebeke bağımsız bir sistemdir. Her iki sistem de güneş enerjisinden elektrik elde edilir; birinde şebekeye bağlı kalınız diğerinde bağımsız olunur.
- On Grid sisteminin faydalarından biri günün sonundaki faturaya yansıyan elektrik bedelidir. Evin çatısına ya da cephelerine kurulan güneş panelleri, şebekeden elektrik kullanımını minimuma indirir ve bu sayede elektrik faturası büyük ölçüde azalır. Şebekeye bağlı olan On Grid sistem de elektrikte tasarruf sağlamaya yardımcı olur.
- Bağımsız / Off-Grid Sistemler Nedir, Nasıl Çalışır?
-
Bu sistemlerde yedek enerjiye, yani gündüz güneşten sağlanan elektrik enerjisini depolamaya ihtiyaç vardır. Bu amaçla uygun akümülatör / batarya grupları kullanılır. Uygulama ve ihtiyaca bağlı olarak, kapalı havalar da öngörülür, asgari 2-3 günden başlayan kapalı hava süreleri için önlem alınır. Gündüz depolanıp gece kullanılan uygulamaların yanı sıra 7 / 24, yaz / kış kesintisiz çalışacak şekilde tasarım ve projelendirme yapılabilir. Genellikle şebeke enerjisinin hiç olmadığı yerlerde kullanılır. Ancak elektrik enerjisi olup da sık kesinti veya ciddi voltaj problemleri yaşanan yerler için de güvenli ve ideal çözümdür. Off Grid sistemler vasıtasıyla kendi ürettiğiniz bağımsız, kesintisiz ve güvenli elektrik enerjisine sahip olabilirsiniz.
- Hava Kapalı Olsa Dahi Kesintisiz Olarak Gece-Gündüz Elektrik Kullanmaya Devam Edebilir Miyim?
-
Sistemlerimiz asgari 2 gün süreyle hiç üretim yapmasa dahi kesintisiz (gece-gündüz) elektrik kullanmanıza olanak verecek şekilde hazırlanmaktadır. Bu 2 günlük süre sizin isteğinize göre arttırılabilir.
- Güneş Panellerini Taşınabilir Olarak Kullanmak Mümkün Müdür? (Örneğin, Karavanımın Üst Kısmına Monte Ederek Veya Kampta Kullanma İmkânı Var Mı?)
-
Elektriğinizi yanınızda taşıyabilirsiniz. Karavanınızın üst kısmına panelleri yerleştirerek gündüz boyunca elektriğinizi kullanabilir ya da akü yardımıyla depolayabilirsiniz. Bu sayede karavan içindeki cihazlarınızı kolaylıkla çalıştırabilirsiniz.
- Güneş Enerjisini Aydınlatma İçin Nasıl Kullanabilirim?
-
Güneş panellerinden gündüz boyunca elde edeceğiniz enerjiyi aküler vasıtasıyla depolayarak gece boyunca kullanabilirsiniz. Ev, bahçe, ofis, teras, park vs. kullanım alanlarında masrafsız aydınlatma sağlama imkânına sahip olabilirsiniz. Alarm, güvenlik sistemleri ile afet vb. acil durumlar için de son derece güvenlidir.
- Yenilenebilir Enerji İle Çalışan Bir Sistem Kurduğumda Sürekli Bakım Yapmam Gerekir Mi?
-
Güneş panelleri sürekli bakım gerektirmez. Güneş panellerinin arada bir temizlenmesi ve gerekli muayenelerinin yapılması, ileride oluşabilecek arızaların önüne geçerek sürekli maliyet çıkmasını önler. Bunun dışında sürekli ve özel bir bakıma ihtiyaç yoktur.
- Satın Alacağım Güneş Panellerinin Ömrü Ne Kadardır?
-
Güneş panelleri doğru kullanıldığı ve muayeneleri yapıldığında 50+ yıl çalışabilmektedir. İlk 20 yıl süresince anma kullanma koşullarında ve fabrikasyon imalat hatalarına karşı belirli performans garantileri mevcuttur.
- Eğer Ürünlerinizden Satın Almak İstersem Nasıl Sipariş Verebilirim?
-
İhtiyaç duyulan güç ve bunu karşılamak için gerekli panel, regülatör, akü ve inverter ya da direkt kendi istediğiniz herhangi bir ürün için teklifinizi bize yazılı olarak iletmeniz yeterlidir. Sizinle mail ya da telefonla irtibata geçilecektir.
- Temiz Enerji Sistemleri Sadece Elektrik Olmayan Yerlere Mi Kuruluyor?
-
Elektrik bulunmayan bir araziye şebeke elektriğinin çekilmesi trafo kurulması gerekebileceği ve direk dikim masrafları nedeniyle bir hayli maliyetli olmaktadır. Güneşle kurulan bir sistem şebeke elektriği çekilmesinden daha ucuza gelecektir. Şebeke elektriğinin bulunduğu durumlarda ise yüksek enerji ihtiyacı gerektiğinde ve kurulan güneş enerjisi sisteminin kendini geri ödemesinden dolayı tercih edilebilir.
- Taşınabilir Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?
-
Elektrikli cihazlara güç sağlamak ve portatif kullanım için gerekli mühendislik çalışmaları yapılarak üretilirler. Taşınabilir güneş panelleri jeneratörler gibi geleneksel güç kaynaklarına ihtiyaç duymadan elektrikli cihazlara enerji verir.
Taşınabilir güneş panelleri, güneş enerjisini yakalayıp elektriğe dönüştüren fotovoltaik hücrelerden oluşur, daha sonra birbirine bağlanır ve güneş tarafından üretilen enerjiyi depolamak için bir pile bağlanır. Pilde depolanan enerji elektrik enerjisi olarak kullanılır.
Taşınabilir güneş panelleri değişik bütçeler ve enerji ihtiyaçları için farklılık gösterebilmektedir. Çok yönlü taşınabilirlikleri sayesinde, genellikle yürüyüşçüler, kampçılar, gezginler veya şebeke gücüne erişim olmadığında elektrik kaynağına ihtiyaç duyan herkes tarafından kullanılmaktadır. - Güneş Panelleri Aracıma Nasıl Monte Edilir?
-
Bu konu ile ilgili kabul görmüş birkaç yöntemimiz mevcut; karavan montajında güneş panellerini mümkünse aracın kaportasını delmeden mevcut tavan barı aksesuarı gibi bağlantı noktalarından faydalanıyoruz. Diğer bir yöntem olarak NP1 ya da Fix All adını verdiğimiz hızlı kuruma ve yüksek yapıştırma gücüne sahip silikonlar yardımı ile tavana montaj yapabiliyoruz. En son çare tavanı delerek montajı yapıyoruz silikon yardımı ile yalıtımı sağlıyoruz.
- Off Grid Sisteminin Faydaları Nelerdir?
-
- Off Grid sistemleri elektriğin olmadığı uzak alanlarda maksimum fayda sağlar.
- Şebeke elektriğinin olmadığı alanlarda kesin çözüm sunar.
- Elektrik hattının uzak olduğu ya da bulunmadığı bölgelerde kesintisiz üretim sağlar.
- Sistem kurulum süresi oldukça kısadır bu sayede uzun zamana ihtiyaç yoktur.
- Off Grid sistemleri daha sonradan ihtiyacınız doğrultusunda arttırma olasılığınız vardır.
- Off Grid sistemlerde ekstra bir jeneratöre ihtiyaç bulunmaz. Bu sayede bu masraftan da tasarruf edilmiş olur.
- Off Grid sistemlerin evler için pek çok faydası bulunur. Bu sistemler sayesinde eviniz tam güçle enerji sağlamaya devam eder.
- Yenilenebilir enerji kaynaklarının tamamında olduğu gibi Off Grid sistemler de çevre dostudur. Çevreye herhangi bir gaz salınımı söz konusu değildir.
- Off Grid sistemlerin kuşkusuz en önemli faydalarından biri elektrik maliyetlerinden tasarruf etmektir.
- Off Grid sistemleri uzun ömürlüdür. Yalnızca bir kurulum maliyeti vardır, devamında ekstra bir fatura durumu olmayacaktır.
- Bakımı kolay yapılabilen sistemlerdir. Çok fazla bakıma ihtiyaç duymazlar, periyodik olarak genel bakımlarının yapılması yeterlidir.
- Kurulum yapılacak olan bölgenin iklim koşulları ve güneş alma süreleri önemlidir. Depolama sistemini oluştururken iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Ülkemiz coğrafi konumu gereği yenilenebilir enerji kaynakları bakımından elverişlidir. Buna rağmen 4 mevsim güneşlenme süreleri bölgeden bölgeye farklılık gösterebilir. Tüm bu iklim koşulları, batarya hesaplamasında göz önünde bulundurulması gereken etkenlerden biridir.
- Off Grid Güneş Enerji Sistemleri Nerelerde Kullanılabilir?
-
Off Grid sistemler, ülkemizde şebeke elektriğinin ulaşmadığı her yerde kullanılabilirler.
- Elektriksiz çiftlikler, dağ evleri, yazlıklar
- Elektriği olmayan şehre uzak köyler
- Deprem, doğalgaz, su gibi ölçüm istasyonları
- Farklı akademik uygulamalar, Ar-Ge projeleri
- Sanayi uygulamalarına otoprodüktör sistemleri
- Acil iletişim sistemleri
- Telekomünikasyon sistemleri
- Tekneler, deniz uygulamaları
- Askeri uygulamalar
- Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Nedir?
-
Güneş Enerjisi ile Tarımsal Sulama, güneş paneliyle üretilen elektrik ile pompaların çalıştırmasını ifade eder. Solar Güneş Enerjisi ile dalgıç pompalar ve santrifuj pompalar çalıştırılarak sulama yapılabilmektedir.
- Bahçe Ya Da Tarla Sulama İçin Güneş Enerjisinden Faydalanmak Mümkün Müdür?
-
Sulama sistemlerinde kullanılan geleneksel pompa cihazlarının anlık çektiği güç miktarının yüksek oluşu sistem maliyetini çok arttırmaktadır, bu nedenle pratikte uygulama yapılamayabilir. Daha açık bir ifade ile ekonomik olarak cazip olmayabilir. Temiz enerji sistemleri için özel ekonomik pompa sistemleri bulunmaktadır, eğer siz bu pompalardan edinirseniz güneş panelleri uygulaması yapılabilmektedir.
- Güneş Enerjili Sulama Sisteminde Kullanılan Bileşenler Nelerdir?
-
- Güneş Panelleri
- Solar Sürücü İnvertörü
- Kontrol Panosu
- Güneş Panel Sehpası
- Dalgıç Pompa
- Güneş Enerjili Tarımsal Sulamanın Avantajları Nelerdir?
-
- Sadece kurulum maliyeti vardır. Mazot maliyeti ve elektrik faturası gibi sürekli maliyet çıkarmaz.
- Doğru ürünler ile iyi bir sistem kurmanız durumunda yaklaşık 20 -25 yıl ömre sahiptir.
- Türkiye iklimi ve enerji maliyetleri dikkate alındığında yatırım maliyetini 5 – 7 yılda amorti eder.
- Sulama Dönemleri olan Nisan – Eylül ayları arasında her gün kullanabilirsiniz. Sistemlerimiz, bulutlu havalarda dahi çalışmaktadır.
- Türkiye coğrafi şartları düşünüldüğünde günlük kesintisiz olarak 9 saat kullanabilirsiniz.
- Tarımsal alanlarda şebeke elektriği her zaman bulunmaz, bu nedenle tarımsal sulama fosil kaynaklı enerjiler ile yapılır. Ancak bu kaynaklar hem maliyetlidir hem gürültülü. Sürekli ek gider çıkarması da başka bir olumsuz yanı. Güneş enerjisi ile yapılan tarımsal sulamalar ise tüm bu saydıklarımızın aksine ekonomik olmanın yanı sıra çevre dostudur.
- Projelendirme İçin Size Hangi Bilgileri İletmem Gerekecek?
-
GES sistemi kurmaya karar verdiyseniz projenin size özel detaylandırılması için bizi aramanız gerekir. Görüşme sonrasında size özel hazırlanan paket sistem tümüyle gereksinimlerinizi karşılıyor ise direk olarak projeye başlanır. Proje üzerinden bazı değişiklikler yapılması istenildiği durumda ise bize, “anlık çekilen maksimum güç miktarı (W)” ve “günlük toplam tüketim (Wh/gün)” verilerinizi ulaştırdığınız takdirde projenize ait teklif en kısa zamanda size ulaştırılacaktır. Bu verileri kendiniz elde edemiyorsanız, projenin yapılacağı yerde kullanılacak elektrikli cihazların tam bir listesini ve kullanım rutininizi (hangi cihazı kaç gün ne kadar süreyle kullandığınız gibi) yazarak bize gönderirseniz tüketim verileriniz hesaplanarak size uygun bir proje hazırlanacaktır.
- Güneş Enerjili Tarımsal Sulama Sistemi Nasıl Çalışır?
-
Güneş panelleri ile üretilen elektrik, solar sürücü invertöri ile motorların çalışması gereken voltaja ve frekansa çevrilmesi ile motorları çalıştırır. Aynı zamanda güneşin olmadığı zamanlarda da elektriği kesintisiz kullanabilmek adına hibrit sürücüler de kullanılabilir.
Hibrit sistem öncelik olarak güneş panelinden üretilen elektriği kullanarak motora güç verir. Havanın kapalı olduğu veya güneş battıktan sonraki süreçte gün içinde depolanan enerjiyi kullanır. Yeterli güç üretimi sağlanamadığında ise şebekeden ek olarak enerji çekmeye devam eder. Bu sayede çiftçilerimiz için kesintisiz bir kullanım imkânı doğar. - Tarımsal Sulama Yöntemleri Nelerdir?
-
Tarımsal sulamada en çok yüzey sulama, yağmurlama sulama, damla sulama ve mikro sulama yöntemleri kullanılır.
- Güneş Enerjili Sulama Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
-
- Tarımsal Sulamalar ( Buğday, arpa, mısır vb.)
- Hayvancılıkta Sulama Sistemleri
- Meyve Ağaçları Sulama
- Seralarda Sulama
- Yonca Sulama
- Pamuk Sulamaları
- Çeltik (Pirinç ) Sulama
- Üzüm Bağları
- Mevcut Pompamı Değiştirmeli Miyim?
-
Mevcut pompanızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
- Güneş Panelli Sulama Sistemlerinde Devlet Teşviği Var Mı?
-
Evet, teşvik var. Ayrıntılı bilgiye Tarım ve Orman Bakanlığı resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz.
- Mevcut Kuyumda Elektrik Trafosu Var. Güneş Paneli Kursam İkisi Beraber Çalışır Mı?
-
Evet, sorunsuz çalışır. Güneş olduğunda pompa panellerin ürettiği elektriği kullanır, güneş yokken şebekeden(trafodan) elektrik kullanır.
- İklimlendirme Nedir?
-
İklimlendirme sistemleri denince akla ilk gelen klimalardır çünkü klima en çok bilinen iklimlendirme cihazıdır. Klima dışında iklimlendirme sistemleri çeşitleri oldukça fazladır. İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için iklimlendirme sistemlerine ihtiyaç duyar. Bulunduğu ortamın havalandırılması, soğutulması, ısıtılması veya gıdaların depolanması için iklimlendirme şarttır.
Kapalı bir ortamın sıcaklık, nem, temizlik ve hava hareketini insan sağlık ve konforuna göre ayarlama işlemine iklimlendirme denir. İklimlendirme terimi İngilizce’deki “air condition” kelimesinden gelmektedir. Dilimizde ise iklimlendirme ve klima terimlerinin her ikisi de kullanılır. - Bahçe Ya Da Tarla Sulama İçin Güneş Enerjisinden Faydalanmak Mümkün Müdür?
-
Sulama sistemlerinde kullanılan geleneksel pompa cihazlarının anlık çektiği güç miktarının yüksek oluşu sistem maliyetini çok arttırmaktadır, bu nedenle pratikte uygulama yapılamayabilir. Daha açık bir ifade ile ekonomik olarak cazip olmayabilir. Temiz enerji sistemleri için özel ekonomik pompa sistemleri bulunmaktadır, eğer siz bu pompalardan edinirseniz güneş panelleri uygulaması yapılabilmektedir.
- Split Sistem Nedir?
-
Split terimi kelime anlamı olarak ayrılmış, bölünmüş ve parçalanmış manalarına gelmektedir. Split sistem ise soğutma sistemi elemanlarının iki ya da daha fazla gövde içine yerleştirilmesi ile oluşan cihazlara verilen isimdir. Klima cihazları konut, işyeri vb. kapalı alanlardan dış ortama, dış ortamdan kapalı alanlara konfor amaçlı olarak ısı transferi yapmaktadır. Sistemin 2 ana parçası vardır. İç ortamda ısı alışverişi yapan iç ünite ve dış ortamda ısı alışverişi yapan dış ünitedir. Bu iki ünite arasında gaz akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur.
- Split Klimalar Nerelerde Kullanılır?
-
Split klima sistemleri hacim olarak daha büyük alanların soğutulması işleminde tercih edilir. İş yerlerinde, bilgi işlem odalarında, alışveriş merkezlerinde, düğün salonlarında, kapalı konser alanlarında, kongre merkezlerinde, toplantı salonlarında ve kapalı spor salonları split klima sistemlerinin kullanımı için uygundur.
- VRF Sistem Nedir?
-
VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), akıllı konut ve ticari ortamlara yönelik geliştirilen merkezi klima sistemidir. Değişken gaz akımı sayesinde enerji tasarrufu ile birlikte çalışıp kullanıcıların konforunu en yüksek seviyede tutar. VRF klima sistemi, ofis, alışveriş merkezleri, lüks apartmanlar, villalar, restoranlar, plazalar, oteller gibi birbirinden bağımsız havalandırma uygulamalarının kullanılmasının gerektiği yerlerde ısıtma ve soğutma amaçlı tercih edilmektedir.
- Chiller Soğutma Sistemleri Nedir?
-
Kapalı mekânlarda ısınan havayı dışarı atarak ortamın soğutulmasını sağlayan cihazlara verilen isimdir. Genelde endüstriyel üretim yapan fabrikaların soğutulmasında kullanılan chiller soğutma sistemleri, hava soğutmalı chiller ve su soğutmalı chiller olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
- İhtiyaçlarımıza Uygun İklimlendirme Sisteminin Tespitini Nasıl Yapabilirim?
-
İklimlendirme sistemleri bir binanın yapım sürecinde planlanarak kurulabileceği gibi inşaat süreci tamamlanmış bir binaya da kurulabilmektedir. Asya İklimlendirme olarak iş merkezi, fabrika, valilik ve üniversite gibi pek çok alana inşaat proje aşamasında veya sonrasında uzman ekibimizle birlikte gelip, ücretsiz yerinde keşif yaparak en uygun iklimlendirme sistemlerini öneriyoruz.
- VRV Klima Sistemleri Nasıl Çalışıyor?
-
VRV sistemi dış ve iç ünite, bu üniteleri birbirine bağlayan bakır boru hattı ve kontrol ekipmanlarından oluşur. Her bir iç ünite ana boru tesisatına bağlandığı için birbirinden bağımsız ortamlar ayrı ayrı kontrol edilerek iklimlendirilmesi yapılabilmektedir. Böylece ihtiyaç duyulmayan alanlarda kullanılmayarak enerji tasarrufu sağlanabilir.
- Isı Geri Kazanımlı Sistem Nedir?
-
Isı Geri Kazanım Sistemleri, herhangi bir enerji kaynağı kullanmadan kapalı mekânlardaki ısınmış kirli havayı dışarı atarak ortama taze ve soğutulmuş hava veren cihazlardır. %70 oranında enerji tasarrufu sağladığı için kapalı yüzme havuzlarında, sinema salonlarında, konferans salonlarında, hastanelerde ve kafeteryalarda kullanılmaktadır.
- Neden Isı Pompası Kullanmalıyım?
-
Isı pompaları, doğada bulunan (hava, su ve toprak) enerjiyi minimum maliyetle yaşam alanlarına taşıyıp ortamın iklimlendirilmesini sağlayan cihazlara verilen isimdir. Aynı zamanda kolay kurulumu, düşük ilk yatırım maliyeti, su ile ısıtma yaptıkları için havayı kurutmaması, hastalıklara neden olabilecek toz ve bakterileri yaymaması ve yıllarca sorunsuz çalışması nedeniyle tercih edilmelidir.
- Yerden Isıtma Sistemlerinin Avantajları Nelerdir?
-
Zemin altına yerleşimi yapılan yerden ısıtma sistemlerinin mekânda homojen sıcaklık dağılımı yapması, sürekli bakıma ihtiyacının olmaması, tavanda ısı birikimine sebep olmaması, her türlü yakıt ile çalıştırılabiliyor olması, düşük işletme gider maliyetinin olması, ısı yalıtımı ve ses geçirimsizliğiyle çalışması avantajları arasındadır.