BAE Mühendislik
İklimlendirme

İklimlendirme sistemleri denince akla ilk gelen klimalardır çünkü klima en çok bilinen iklimlendirme cihazıdır. Klima dışında iklimlendirme sistemleri çeşitleri oldukça fazladır. İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için iklimlendirme sistemlerine ihtiyaç duyar. Bulunduğu ortamın havalandırılması, soğutulması, ısıtılması veya gıdaların depolanması için iklimlendirme şarttır.

Kapalı bir ortamın sıcaklık, nem, temizlik ve hava hareketini insan sağlık ve konforuna göre ayarlama işlemine iklimlendirme denir. İklimlendirme terimi İngilizce’deki “air condition” kelimesinden gelmektedir. Dilimizde ise iklimlendirme ve klima terimlerinin her ikisi de kullanılır.

İnsanlar için oldukça önemli olan ısı ve nem ihtiyacı doğru karşılandığında, sağlıklı ve kaliteli bir ortam oluşur. Sadece insanlar değil, cihazlar, bitkiler ve gıdalar da bulundukları ortamda doğru şekilde ısıya ve neme ihtiyaç duyarlar. Bu koşullara önem verilerek korunmaları, uzun ömürlü olmalarını sağlayacaktır.

İklimlendirme Sistemleri

Farklı alanlarda farklı cihazlar kullanılmak üzere, istenilen hava şartlarını sağlayan cihazlar, aşağıda yer alan sistemlerle bütünleşik şekilde karşımıza çıkarlar:

Ortamın ve materyalin doğru şekilde muhafazası için gerekli olan nem ve ısının, kontrollü şekilde sağlanmasına yarayan bu cihazlar, belli çalışmalar yapılarak; alan ölçüleri, ortam sıcaklığı, ışık, nem ve diğer etmenler dikkate alınarak kurulur.

Soğutma Sistemlerinin Çalışma Prensibi

Belirli bir basınç durumunda bulunan likit soğutucu akışkanın, istenilen sıcaklıkta buharlaştırılması ve bu buhar halinden tekrar sıvı hale dönüştürülmesi şeklinde çalışır.

Duvar Tipi Klima Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
VRF Sistemlerin Avantajları Nelerdir?
VRF Sistemler Hangi Projeler İçin Kullanılabilir?

VRF sistemlerin çalışma mantığı farklı zamanlarda kullanılacak, farklı bölgelerin aynı dış üniteden beslendiği projeler için çok daha idealdir. Bu projelere en iyi örnekler ise oteller, steril alanlar haricinde hastaneler, okullar, idari binalar ve ofis binaları olarak sayılabilir.

Son dönemlerde, büyük kot yükseklikleri olan depolarda da tek hacim olmasına rağmen, verimlilikler dolayısı ile Yüksek Statik Basınçlı Kanallı İç Üniteler kullanılarak çözüm üretilmektedir.

Genel özellikleri:

  • Uzun Ömürlü Olması
  • Enerji Kazanımları
  • İşletmeye Tasarruf Sağlamak
İklimlendirme Sürecinin Önemi

İklimlendirme sistemlerinin geçmişine baktığımızda henüz teknolojinin hayatımıza dokunmadığı yıllarda da karşımıza çıktığını görüyoruz. İlk çağlarda gıda maddelerinin bozulmaması için mağara ya da toprak altına saklanması bir iklimlendirme yöntemidir.

İnsanlık tarihi boyunca, ortamın uygun ısı ve sıcaklıkta olması adına çok farklı önlemler alınmış, teknolojinin gelişmesiyle iklimlendirme cihazları devreye girmeye başlamıştır.

Bugün insanların yaşam ve çalışma alanları, tamamen steril bir ortama sahip ve ideal ısıdadır. Bu şekilde sağlıklı bir ortamda yaşama ve çalışma olanağı bulurlar. Büyük alanlar, hastaneler, okullar ve alışveriş merkezleri gibi yoğun insan bulunan alanlarda dahi rahatlıkla nefes alabilir, terlemeden ya da üşümeden bulunabilirsiniz. Tüm bu sistemlerin ardında, özel tasarlamış olan iklimlendirme projeleri bulunmaktadır.

Sistem odaları, bilgisayarların ve diğer telekomünikasyon cihazlarının bulunduğu alanlar her zaman özel bir neme ve ısıya sahiptir. Bu cihazlar, sürekli elektrikle çalışan cihazlar olduğundan, ısınma ve kıvılcım çıkartma gibi risklere yatkındır. Bu tip ortamlarda havasının belli değerlerde tutulması, cihazların doğru ve verimli şekilde çalışması için zaruridir.

Kısaca randımanlı bir sonuç alınabilmesi adına, belli ortamların istenilen ısı ve neme sahip olabilmesi, korunabilmesi kesinlikle bu sistemler ve kullanılan cihazlarla sağlanabilir.