BAE Mühendislik
ŞEBEKEDEN BAĞIMSIZ (OFF GRİD) SİSTEMLER) SİSTEMLER

Güneşteki Potansiyeli Keşfet

Günlük ortalama güneşlenme süresi 7,5 saat, ışınım şiddeti 4,18 kWh/m² olan ülkemiz, güneş enerjisi potansiyeli bakımından oldukça zengin bir ülkedir.

Off Grid Sistemlerin Kullanım Amacı

Off Grid kelimesinin karşılığı “şebekeden bağımsız” olarak çevrilmektedir. Şebekeden bağımsız işleyen bu sistemler elektriğin olmadığı ya da hatlara uzak bölgelerde tüm elektrik ihtiyacını karşılayarak öz tüketime yönelik kurulan ve konumlandırılan sistemlerdir. Off Grid sistemler şebekeden bağımsız olmasından dolayı, akülü sistemler olarak da adlandırılır.

Akülü sistemlerin kullanım alanları:

Dağ evi, bağ evi, yayla evleri, çiftlikler, karavanlar, yatlar, tekneler veya karavanlar gibi elektrik şebekesinin olmadığı alanlardır. Bu gibi alanlarda en sık tercih edilen güneş enerjisi sistemleri, Off Grid sistemlerdir.

Elektriğe ihtiyaç duyulan kırsal alanlarda da Off Grid sistemlerden faydalanılır. Bu sayede şebekenin olmadığı yerlerde de elektrik üretimi mümkün kılınmıştır.

Kurulum yapılmadan önce, bölgenin iklim koşulları ve güneş alma süreleri incelenir. Depolama sistemini oluştururken iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Ülkemiz coğrafi konumu gereği yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça elverişlidir. Buna rağmen 4 mevsim güneşlenme süreleri bölgeden bölgeye farklılık gösterebilmektedir.

Tüm bu iklim koşulları, batarya hesaplamasında göz önünde bulundurulması gereken etmenlerdendir. Aküler ihtiyaca ve bütçeye göre çeşitlidir. Depolama hem akülerle hem de lityum bataryalarla sağlanabilmektedir.

Off Grid sistemin kurulumu genellikle şu parçalardan oluşur:

Off Grid Sisteminin Faydaları

Off Grid sistemler şebekeden bağımsız çalışırlar ancak bu noktada panelin konumu önemlidir. Güneş panellerinin konumlandırılmasında eğim dereceleri, çatı ya da arazi yönleri, gölge faktörleri hayati öneme sahiptir ve kurulum sırasında mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

On Grid İle Off Grid Arasındaki Farklar

On Grid sistemler şebekeye bağlı sistemlerdir. Yani evinize On Grid güneş enerji sistemi kurduğunuzda hâlâ şebekeye bağlı olmanız gerekir.

Off Grid sistemler ise şebeke bağımsız sistemlerdir. Şebekenin bulunmadığı bölgelerde akü ve şarj kontrol sistemlerini entegre eden şebeke bağımsız bir sistemdir.

Her iki sistem de güneş enerjisinden elektrik elde edilir; birinde şebekeye bağlı kalınız diğerinde bağımsız olunur.

On Grid sisteminin faydalarından biri günün sonundaki faturaya yansıyan elektrik bedelidir. Evin çatısına ya da cephelerine kurulan güneş panelleri, şebekeden elektrik kullanımını minimuma indirir. Bu sayede elektrik faturası büyük ölçüde azalır hatta kesilir.

Her iki sistem için de ortak kullanılabilen kelime “tasarruf” olacaktır.

Güneş Enerjisi Yatırım Süreçleri

Ön Görüşme: İletişim kanallarımız üzerinden ekibimize ulaşarak güneş enerjisi çözümlerimiz hakkında bilgi alabilir, öne görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.

Keşif: GES Projenizin yer alacağı bölgenin ne kadar güneş ışığı aldığı, enerji tüketim miktarı, çatı veya arazinizin güneş panelleri kurulumuna elverişli olup olmadığı incelenir.

Fizibilite Raporu Hazırlanması: Bu sayede uygun yer seçimi, toplam yatırım miktarı, uygun malzeme seçimi, yatırım geri ödeme süresi, yatırımın karlılığı, yatırımın riskleri gibi tüm hususlar detaylı bir şekilde araştırılarak doğru bir yatırım kararı alınır.

Teklif: Keşif aşamasında gerekli olan ön koşullar, güneş enerji santrali kurulumuna elverişliyse size özel bir çözümler, projelendirme ve projenin performansı referans alınarak bir sözleşme hazırlanır.

Kurulum: Tüm aşamalar dâhil, santralinizi 5 ila 6 ay gibi kısa bir sürede işletime hazır hale getirilir.

Teslim ve üretime alma: Proje teslim edildikten sonra 2 yıl boyunca bakım ve onarımı firmamız tarafından üstlenilerek size herhangi bir ek maliyet yansıtılmamaktadır.